W lutym 2022 r. w ramach tzw. „Tarczy Antyinflacyjnej” rząd zdecydował o obniżeniu do zera stawki podatki VAT na towary żywnościowe opodatkowane dotychczas stawką w wysokości 5%. Celem projektu jest zbadanie wpływu tej zmiany podatkowej na kształtowanie się różnych wskaźników makroekonomicznych w Polsce, w tym przede wszystkim inflacji.
Kierownik projektu:
  
            dr Krystian Jaworski
      
  
    Wartość projektu:
  
            20 000 PLN
      
  
    Instytucja finansująca:
  
            SGH
      
  
    Data realizacji:
  
      Styczeń 2024 - Grudzień 2025
      
  
    Kategoria według klasyfikacji Web of Science:
  
            Economics
      
  
    Jednostka organizacyjna:
  
      Szkoła Główna Handlowa w Warszawie » Kolegia » Kolegium Gospodarki Światowej » Katedra Ekonomii II
      
  
    .