Zakład Zarządzania Ryzykiem

Zakład Zarządzania Ryzykiem w Instytucie Finansów Korporacji i Inwestycji został przeniesiony z Instytutu Przedsiębiorstwa na mocy zarządzenia nr 58 Rektora Szkoły Głównej Handlowej z 14 października 2013.

Kierownikiem jest dr hab. Waldemar Rogowski, prof. SGH.

 

PROJEKT SIMBIO 

W ramach programu Trans-Atlantic Platform: Social Innovation Call Szkoła Główna Handlowa w Warszawie realizuje projekt: 


New Frontiers in Social Innovation Research: 

Social Innovation Management for BIOPlastics

SIMBIO

Cel projektu: rozwój społecznych innowacji wychodzących naprzeciw wyzwaniom w zastosowaniu opakowań z biotworzyw w łańcuchach dostaw żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym

Partnerzy konsorcjum międzynarodowego:

  • Coventry University, Wielka Brytania
  • Federal University of São Carlos, Brazylia
  • Simon Fraser University, Kanada
  • Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska
  • Uniwersytet Łódzki, Polska

Instytucja finansująca w Polsce: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Wartość finansowania oraz całkowita wartość projektu: 433 251,10 PLN
Termin realizacji projektu: 01.09.2020 – 31.12.2023

Image
flaga
ncbr
trans

Międzynarodowa strona projektu: www.simbioresearch.com 
Etapy realizacji projektu:
1. IDENTYFIKACJA WYZWAŃ DLA ZASTOSOWANIA BIOOPAKOWAŃ: określenie uwarunkowań dla zastosowania bioopakowań produktów żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym 

2. ANALIZA I ZROZUMIENIE PROBLEMU: analiza struktur i procesów w łańcuchach dostaw bioopakowań żywności w ramach całego cyklu życia produktów

3. PROJEKTOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: ewaluacja innowacji w rozwoju bioopakowań żywności, rozszerzenie konceptów bioopakowań, wypracowanie innowacji społecznych oraz wybór rozwiązań do prototypowania

4. SZYBKIE PROTOTYPOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: koncepcyjne prototypowanie i testowanie wybranych rozwiązań, ocena ich funkcjonalności i potencjalnego znaczenia w zarządzaniu łańcuchami dostaw w gospodarce o obiegu zamkniętym

Międzynarodowy projekt SIMBIO wychodzi naprzeciw problemom zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego, którego źródłem są opakowania z tworzyw sztucznych, tworząc unikalną szansę dla rozwoju współpracy interesariuszy na rzecz wykorzystania potencjału opakowań z biotworzyw na rynku żywności. 
Interesariuszami projektu są:

  • dostawcy surowców wykorzystywanych do produkcji bioopakowań
  • producenci bioopakowań
  • producenci żywności wykorzystujący lub zainteresowani wykorzystywaniem bioopakowań
  • firmy dystrybucyjne zarządzające przepływem bioopakowań
  • użytkownicy bioopakowań lub ich przedstawiciele
  • instytucje certyfikujące bioopakowania
  • firmy zajmujące się odbiorem bioopakowań od użytkowników
  • firmy przetwarzające bioopakowania
  • podmioty sektora publicznego, w tym podmioty odpowiedzialne za tworzenie przepisów prawnych dotyczących cyklu życia bioopakowań w GOZ


Członkowie zespołu badawczego w SGH: 

  • dr hab. Barbara Ocicka, prof. SGH – kierownik projektu
  • dr Aneta Pluta-Zaremba
  • dr Jolanta Turek


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem wyników projektu SIMBIO na poziomie międzynarodowym - 

.

Kontakt:
dr hab. Barbara Ocicka, prof. SGH
Zakład Zarządzania Ryzkiem 
Instytut Finansów Korporacji i Inwestycji 
ul. Madalińskiego 6/8, budynek M, pokój 122, 124
02-513 Warszawa
E-mail: barbara.ocicka@sgh.waw.pl; simbio@sgh.waw.pl 
 

.